Az interneten számos olyan program elérhető, melyekkel meghatározható, hogy a gyermekek mely oldalakat látogathassák, illetve amelyekkel letiltható a felnőtteknek szóló oldalak, a gyerekek számára zavaró, felzaklató, avagy káros tartalmak megjelenítése. Ezek jellemzően életkori sajátosságok nélkül kínálják a különböző szűrési beállításokat, de a program beállításait végző felnőtt figyelembe tudja venni, hogy a saját gyermek életkorának megfelelően milyen internetoldalak látogatását teszi lehetővé (White list) avagy melyeket tiltja le (black list). A kisgyerekesek számára azonban érdemes külön kiemelni a KIDO’Z programot, http://kidoz.net/ , melynek magyar nyelvű változata is létezik.

 Magyar nyelvű szűrőszoftverek

A Biztonságos Böngészés Program a Dolphin Knight szűrőszoftver http://dolphinknight.com/hu/ )  speciálisan magyarországi viszonyokra, a magyar nyelv sajátosságait figyelembe vevő, továbbfejlesztett változata,  mely otthoni és iskolai verzióban is elérhető:  http://www.biztonsagosbongeszes.org/

Norton Online Family  
https://onlinefamily.norton.com/familysafety/loginStart.fs

Ezen az oldalon egy egész szűrőszoftver programcsalád érhető el, melyek nem csak számítógépeken, hanem internetképes mobiltelefonokon is alkalmazhatók. A program nem „titokban kémkedik” a gyerekek internetes tevékenysége után, hanem bevonja őket az „online nyomkövetésbe” biztonságos internethasználat érdekében.

Angol nyelvű szűrőprogramok

Az internet „anyanyelvén” azaz angolul is számos szoftver érhető el, melyekkel az internet nemzetköziségére tekintettel

BLUE COAT:
http://www.bluecoat.com/products/k9-web-security
http://www1.k9webprotection.com/

Netnanny:
http://www.netnanny.com/

NAOMI:
http://download.chip.eu/hu/Naomi-Internet-Web-Adult-Filter_694110.html

KIDO’Z:
http://kidoz.net/

ZOODLES:
http://www.zoodles.com/en/home/marketing

SZŰRŐPROGRAMOK MOBILTELEFONOKRA

Miután az internet ma már nem kizárólag számítógépekkel érhető el, ezért fontos, hogy a különböző online kapcsolatra képes eszközök (táblagépek, okostelefonok) külön megoldásokat érdemes alkalmazni.

Szolgáltatói szűrő:
Az okostelefonok, internetképes-mobilok biztonságos használata érdekében a három nagy magyarországi mobiltelefon szolgáltató is kínál megoldásokat, melyekkel a szolgáltatói oldalról kizárhatók a felnőtteknek szánt tartalmak és szolgáltatások. Ezek a gyermekzár szolgáltatások beállításában a mobilkészülék megvásárlásakor, avagy a szolgáltatás megrendelésekor a szolgáltató munkatársai is segítséget tudnak nyújtani. Ezért, ha gyermek számára vásárolja a készüléket/előfizetést, érdemes tájékoztatást kérni a biztonsági eszközökről, beállításokról.

T-Mobile:
http://www.t-mobile.hu/lakossagi/mobilszorakozas/gyerekzar
Telenor:
http://www.telenor.hu/szolgaltatas/felnott_tartalomtiltas/
Vodafone:
http://www.vodafone.hu/documents/10646/42a9771a-d73e-451a-89ad-f4da5726bc6d

Letölthető programok:
A legtöbb ingyenes, internetes szűrőprogram ma már rendelkezik a mobilos internetezésre is alkalmazható változattal

K9 –android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bluecoat.k9.android

Norton Online family:
https://onlinefamily.norton.com/familysafety/loginStart.fs

KIDO’Z:
http://kidoz.net/

ZOODLES:
http://www.zoodles.com/en/home/marketing